Til toppen
Guide til C.S. Lewis-serien

Guide til C.S. Lewis-serien

Seksti år etter sin død er litteraturprofessoren og forfatteren C.S. Lewis stadig aktuell. Han beskriver troen som få andre, med klar logikk kombinert med sprudlende fantasi. Men det er ikke så lett å vite hvor du skal starte i alle bøkene hans. Her kommer en kort beskrivelse av hver bok. Serien består av elleve bøker.

Av Andreas Kristiansen

1.    En sorg som min (A Grief Observed, nyrevidert utgave 2023) 
Den siste boken Lewis skrev. Han skrev den under pseudonym etter at kona døde. Boka er skrevet som en dagbok. Den skildrer sorgen han opplever etter at kona dør av kreft. Den skiller seg ut blant Lewis’ bøker i at den er full av ubearbeidede følelser – ufiltrert, vond, sterk, hjerteskjærende – i møte med døden.  
 
2.    Den store skilsmissen (The Great Divorce, nyrevidert utgave 2024) 
En fabel om en bussreise fra helvete til himmelen, der vi ser hvordan de reisende reagerer på møtet med det himmelske. Må ikke tas bokstavelig, men kan få tankene i gang. 
 
3.    Djevelen dypper pennen (The Screwtape Letters
En av hans mest kjente bøker. En fantasifortelling formet som en brevveksling mellom sjefsdemonen Tommeskrue og demonen Malurt. De diskuterer hvordan man kan friste og lure et menneske og holde vedkommende borte fra Gud. Perspektivet snus på hodet, det åpner for å forstå den åndelige kampen på nye måter. 
 
4.    Lidelsens problem (The Problem of Pain, første gang på norsk i 2014) 
En av hans logiske bøker. Lewis tar for seg det ondes problem: Hvis Gud er god, hordan kan det finnes så mye lidelse i verden? Evig aktuell, men ikke av de letteste. 
 
5.    Mirakler (Miracles, nyrevidert utgave 2024) 
En stor, grundig bok om Jesu mirakler og hvorfor vi trenger dem. 
 
6.    Om forlatelse og andre essay (2012) 
En bok som bare finnes på norsk. Vi har plukket ut de beste essayene og småstykkene som ikke var oversatt, og samlet dem i denne boken. Stor variasjon i emner, et fint sted å begynne siden hvert stykke kan leses for seg.  
 
7.    Om kjærlighet (The Four Loves, første gang på norsk i 2019) 
Lewis tar for seg fire typer kjærlighet – storge (kjærlighet til dyr), filio (kjærlighet til brødre), eros (seksuell kjærlighet) og agape (nestekjærlighet eller Guds kjærlighet) – og forklarer hva som kjennetegner dem. Kan leses av de fleste, også ikke-kristne. 
 
8.    Om Salmene (Reflections on the Psalms, første gang på norsk 2023) 
Den eneste boken Lewis skrev spesifikt om en av Bibelens bøker. Et fint sted å begynne. Mange uventede perspektiver på Salmene. Lewis bruker sin kunnskap som litteraturviter til å forestille seg hvem salmebokens forfatter er, og sammenligner med andre tekster fra samtiden. 
 
9.    Om bønn (Letters to Malcolm – Chiefly on Prayer, nyrevidert utgave) 
Dette er fiktive brev, altså ikke skrevet på ordentlig, men Lewis’ måte å angripe stoffet på. Og vi får bare lese hans brev, ikke hele brevvekslingen. Det har en muntlig form, og tar for seg ulike sider ved bønn. 
 
10.    Se det i øynene (Mere Christianity, med nyoversatt del 3, 2023) 
Lewis’ mest leste bok utenom Narnia-serien. Den ble til da han ble invitert til å holde en rekke korte radioforedrag på BBC under krigen hvor han forklarer troen og kristendommen. Et godt sted å begynne, passer også for ikke-kristne. 
 
11.    Tatt av gleden (Surprised by Joy, nyrevidert utgave 2023) 
Selvbiografien om hvordan han kom til tro. Den tar for seg barndommen, skoletiden og studietiden ved Oxford. Boken forteller om et liv i kjærlighet til bøker, men også en barndom med tunge stunder. Han mistet moren til kreft i ung alder, og han likte seg ikke på kostskolene han ble sendt på. Gleden (joy) i denne boken er ikke den fremtidige kona Joy Gresham, men et sentralt begrep i Lewis’ verdensbilde: en lengsel etter noe hinsides denne verden, en glede vi får korte glimt av i litteraturen eller naturen, men som vi ikke klarer å holde fast ved; den er en veiviser til den neste verden. 
 
Romtrilogien: 
Malacandra (1) (Out of the Silent Planet, nyrevidert utgave) 
Filologen Ransom blir tatt til fange av noen onde vitenskapsmenn og ført til Mars i et romskip. Der møter han mange forskjellige skapninger som hjelper han å se at det er vår verden som ligger i mørke og trenger hjelp. Tolkien var begeistret for denne. 

Perelandra (2) (samme tittel på engelsk, nyrevidert utgave) 
I bok 2 blir Ransom ført til Venus, en ny planet som ennå ikke har falt i synd. Der må han hindre at den grønne kjempedronningen Eva faller i synd. En vidunderlig og underlig bok med fantasifulle vesener og dype samtaler. 

Thulcandra (3) (That Hideous Strength, for første gang på norsk 2024) 
I den tredje boken bygger det seg opp til konfrontasjon mellom godt og ondt på jorden. Onde vitenskapsmenn er i ferd med å klare å lage kunstig liv, men en liten gruppe med Ransom som leder holder stand på det godes side. Trollmannen Merlin blir vekket til live, og får en viktig rolle å spille. Mer aktuell enn noen gang, med vår tro på at vitenskapen kan løse alt og gjøre seg uavhengige av Gud. 

Andre aktuelle bøker om C.S. Lewis: 

Patti Callahan: Mrs. Lewis 
En nydelig roman om Lewis’ forhold til Joy Gresham, en sterk kjærlighetshistorie. 
 
Oskar Skarsaune: Myte og virkelighet 
En kort, tettpakket bok om Lewis’ liv og forfatterskap. Her får du en glimrende introduksjon og oppsummering av hovedtankene til Lewis. 


Samlet oversikt finner du her